Voedingsadvies Drachten en Siegerswoude
Bij Dyn Dao krijg je praktisch voedingsadvies van orthomoleculair voedingscoach Rieky Takken. Wil je afvallen, meer energie krijgen of gewoon gezonder eten maar weet je niet waar te beginnen? Rieky neemt graag je eetgewoonten met je door. Ze kijkt samen met jou naar je leefstijl, luistert naar jouw specifieke wensen en vertelt welke aspecten voor verbetering vatbaar zijn. Vervolgens kijken jullie samen hoe je stap voor stap het eetpatroon kunt aanleren dat het beste bij jou wensen en mogelijkheden past.
Eenmalig advies of een coachingtraject?
Je kunt kiezen voor eenmalig advies of voor een coachingtraject. Kies je voor eenmalig advies, dan ga je zelf aan de slag met de tips die je hebt gekregen. Is dat lastig voor jou of denk je dat je het niet vol gaat houden als je het helemaal alleen moet doen? Kies dan voor een coachingtraject. Dat houdt in dat je regelmatig terugkomt om te bespreken hoe het gaat en om nieuwe stappen door te voeren. Hoe intensief het coachingtraject is en hoe lang het duurt, dat is helemaal aan jou. Heb je veel begeleiding nodig dan kom je wekelijks. Kun je met wat minder toe, dan kom je een keer per twee weken of eens per maand. En zodra jij vindt dat je ver genoeg bent om je nieuwe gewoonten zelf vol te houden, dan sluiten we de coaching af.
Voedsel als brandstof en bouwstof
Vandaag de dag hoor je veel tegenstrijdige berichten over wat goede voeding is. Belangrijk uitgangspunt in het orthomoleculaire voedingsadvies is het optimaliseren van de werking van lichaam en geest. Voor veel mensen is de aanleiding om te eten een gevoel van honger, of trek in iets lekkers. Maar voedsel heeft een veel belangrijkere functie: voedsel is voor elk levend wezen de brandstof en de bouwstof. Ook voor de mens. Zonder de juiste voeding heb je geen energie en kan het lichaam zichzelf niet gezond houden.
Het verschil tussen vulling en voeding
Goede voeding zit boordevol stoffen die je nodig hebt om gezond te blijven en om te herstellen van ziekte. Er zitten weinig stoffen in die de stofwisseling verstoren. Echter, veel van wat in de supermarkt op de schappen staat, voldoet hier niet aan. Denk maar aan wat verkocht wordt in pakjes, zakjes, tubes en flesjes. Veel voedingsstoffen zijn verloren gegaan door de bewerkingen en vaak worden er kunstmatige stoffen aan toegevoegd omwille van smaak of houdbaarheid. Lees de ingrediënten maar op de achterkant. Hoe meer erop staat wat niet in de natuur voorkomt, des te lastiger is het voor je lichaam om dit goed te verwerken. Kortom: het is vulling. En als je teveel vulling eet en te weinig voeding, kan er van alles misgaan in je stofwisseling en ligt ziekte op de loer. Daarom vormt natuurlijk, onbespoten, onbewerkt voedsel de basis van het orthomoleculaire voedingsadvies.
Waarom niet iedereen hetzelfde moet eten
Zoveel mogelijk kiezen voor natuurlijk, onbespoten en onbewerkt voedsel is dus het uitgangspunt. Maar hoeveel eet je van wat? En wanneer doe je dat? Niet iedereen moet hetzelfde eten, want niet iedereen heeft eenzelfde leefstijl en niet iedereen is op dit moment al topfit. Wat jij wanneer het beste kunt eten, wordt dus mede bepaald door hoe jouw dag eruit ziet en of je op dit moment ook klachten hebt. Het is belangrijk dat je daar de juiste brandstoffen en bouwstoffen bij kiest. Dat komt allemaal aan bod in het voedingsadvies.
Vegetarisch of veganistisch?
Vegetarisch en veganistisch eten word steeds populairder. Een mooie ontwikkeling, want minder vlees en dierlijke producten eten, dat is goed voor je gezondheid, goed voor het milieu en goed voor de dieren. Maar als je stopt met dierlijke producten, dan moet je in plaats van de dierlijke eiwitten wel voldoende plantaardige eiwitten gaan eten, want anders krijg je te weinig bouwstoffen binnen. De meeste plantaardige eiwitten zitten in peulvruchten, noten, zaden en pitten, maar niet overal zit hetzelfde in. Het is slim je hier goed in te verdiepen, want voldoende eiwitten binnen krijgen via plantaardig voedsel is lastiger dan via dierlijk voedsel. En eet je structureel te weinig – of niet de juiste – eiwitten, dan kunnen op termijn tal van klachten ontstaan. Rieky Takken, die zelf al sinds haar tienerjaren vegetariër is en tegenwoordig meerdere dagen per week veganistisch eet, kan je hierbij goed adviseren.
Voeding versus supplementen
Het is een gezond streven om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit voedsel te halen. Supplementen kunnen goede voeding namelijk niet vervangen. Helaas is de voedingswaarde van ons voedsel sinds de jaren ’50 flink afgenomen. De orthomoleculaire voedingsleer stelt dat het vandaag de dag niet meer mogelijk is om uit een normale hoeveelheid voedsel alle voedingsstoffen te halen die je nodig hebt. Daarom kan het slim zijn om als aanvulling supplementen te nemen. Welke, dat is afhankelijk van je eet- en leefpatroon. Voor de goede orde: Dyn Dao werkt onafhankelijk van fabrikanten van supplementen en verdient geen geld aan de verkoop ervan.
Voeding, beweging en ontspanning
Wil je echt gezond leven, dan is gezonde voeding essentieel. Maar daarnaast is het belangrijk om goed te kijken wat je doet aan beweging en aan ontspanning. Want bij veel hedendaagse problemen, zoals vermoeidheid, stress, depressieve gedachten en overgewicht, spelen voeding, beweging én ontspanning nauw op elkaar in. Je mag het meeste effect verwachten als je deze drie leefstijlaspecten samen aanpakt. En dat hoeft echt niet meteen heel radicaal; dat mag in kleine stapjes. Dankzij de jarenlange ervaring van Rieky Takken met yin yoga, meditatie, stoelmassages, tai chi en Wudang fitness kan zij je hierin uitstekend begeleiden.